1999 startade grosshandlare Björn Cederloo Lyra Scandinavia AB, ett dotterbolag till tyska Lyra Bleistiftfabrik GmbH. 
I en liten lagerlokal i Stenungsund började han med ingenting och företaget växte snabbt.

2001 flyttade företaget till Kungälv och det fortsatte att växa.

2008 blev Lyra Bleistift fabrik uppköpt av FILA Group och Lyra Scandinavia fick fler varumärken att förvalta, b.l.a. Giotto och DAS. 

Vi har också agenturen för Schneider i Sverige.

Fila Group fortsatte att expandera och från årsskiftet 2016-2017 ingår Daler-Rowney och Canson, världsledande varumärken inom Fine Art, i vår grupp och distribueras av oss.

I samband med det bytte vi också namn till FILA Nordic AB.

Vårt härliga team med 21 medarbetare och partners i alla Nordens länder gör vårt bästa för att du ska få god service, ny kund såväl som gammal.

FILA GROUP med säte i Milano, Italien är en familjeägd koncern med egna fabriker och försäljningskontor i 22 länder runt om i världen. 
Miljö och goda sociala förutsättningar för de anställda är viktiga frågor för oss. 
De flesta träpennor är FSC eller PEFC-märkta och målet är att alla träpennor ska innehålla certifierat trä.
FILA Group har planterat egen skog för att säkra kraven på kvalitet, miljö och hållbarhet.

LYRAS HISTORIK

 

1806
Johann Peter Ziegler, pennmakare och guldsmed tar sig an lärlingen Johann Froescheis.
Johann Froescheis grundar sen sin egna penntillverkning enligt Napoleons order om rättighet att få starta egen oberoende verksamhet. Detta gör LYRA till den dokumenterat äldsta firman i Nürnberg.

1848
Johanns son, Georg Andreas Froescheis startar masstillverkning av pennor och är en av de första att sätta sitt namn på produkten (label) samt expanderar utanför Nürnbergs murar.

1868
Registreras LYRA symbolen som trademark och den används än idag. Varför man valde LYRAN tror man är en symbolik liknelse = elegant och framstående med klara toner.

1870
Från och med nu och 20 år framåt expanderar Lyra. Inte bara i Tyskland utan i hela vida världen.

I början av 1900-talet är Lyra stolt över en årlig tillverkning på över 50 miljoner pennor. Nu introduceras bl. a. även recevoir-pennor och kulpennor i sortimentet.

1916
Första Världskriget har gjort att många affärsrelationer har avbrutits men tack vare förtroendet hos tidigare kunder och Lyras välrenommerade namn och goda kvalité kan firman fortsätta utvecklas.

1950
Lyra fortsätter växa och bredda sina marknadsandelar. Ett Lyra-ägt dotterbolag etableras i Frankrike och sedermera i England.

1987
Nu beslutar man att flytta från centrala Nürnberg till utkanten av stan där man satsar på effektivitet och miljöaspekten.
Ytterligare en fabrik byggs, i Geubnitz, där industritillverkningen sker, bl. a timmermanspennor och industrikritor.
Man moderniserar Lyras trademark först en gång (1950) sen ytterligare en gång till (1984) och det är den Lyra du kan finns på våra produkter idag!

1990-talet
Karaktäriseras av en serie nya produktlinjer. Den stora nyheten är det tjocka stiftet (6,25mm) och detta gör Lyra ledande inom förskolor och skolverksamhet. En annan nyhet är laverbara pennor. Rembrandt Polycolor får en syster: Rembrandt Aquarell, ett genombrott inom kvalitets pennor för konstnärshandeln.
Lyras ”Pro Natura”, olackade färgpennor, lanseras för att fullborda produktsortimentet.

I mitten av 90-talet lanseras ”trekantsgreppet” med mjukt rundade hörn. Detta genombrott är, ergonomiskt sett, framtaget för barns naturliga sett att greppa vilket gör att de kan rita längre utan att bli trött i handen.

1999
Nu finns Lyra etablerat i de flesta europeiska länder såväl som USA och Asien som expanderar starkt.
Produktlinjen fortsätter att utökas. ”Decorate your skin” - Ansikts- och kroppsmålning introduceras (dermatologiskt testade och godkända enligt ÖKO)

2006
Lyra säljs nu i över 130 länder och firar sitt 200-års jubileum i Nürnberg.

2008
Lyra säljs till Fila Group i Milano, Italien och ingår nu i en företagsgrupp med 2600 anställda.
Fila Group tillverkar produkter i egna anläggningar i Kina, Indien, Mexiko, Italien, Frankrike och Tyskland.

2012
Fila Group blir störst i världen på färg- och blyertspennor, de flesta i miljöcertifierat trä.